Apartmani  Kako do nas?  Galerija slika  Kontakt  Zadar INFO
 
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 O Zadru

Zadar, grad iznimne 3000-ljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa, grad koji će Vam uvijek iznova ponuditi nešto novo i posve originalno.

Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar čini urbano središte Sjeverne Dalmacije kao administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije u kojem živi 92.000 stanovnika. Grad Zadar Vam u spoju ljepote prošlosti i svih pogodnosti koje traži suvremeni putnik nudi brojne turističke atraktivnosti: tražite li idealan smještaj, autohtone gurmanske delikatese, kulturne znamenitosti, suvremene sportske objekte te raznovrsni izletnički program, odabrali ste pravu destinaciju za odmor, sport i zabavu.
 


Kako doći ?!

Grad Zadar i područje zadarske regije lako je dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom. Ima dobru prometnu infrastrukturu, kojom je izravno spojen s ostalim većim gradovima Republike Hrvatske: Zagrebom, Rijekom, Splitom i Dubrovnikom, te izuzetne kapacitete i suvremenu uslugu brojnih marina.

Trajektna luka kao i nova turistička luka za cruisere smještene su na samom poluotoku (starom dijelu grada), što dolazak u Zadar trajektom ili brodom zbog grandioznog pogleda na cijeli grad čini uistinu jedinstvenim doživljajem.

No posebna atrakcija ili bolje reći privatni spektakl, koji svaki posjetitelj dobiva na dar je beskonačna kompozicija morskih orgulja. Kojim god putem odlučite doći u Zadar, prirodne ljepote njegovog krajolika neće Vas ostaviti ravnodušnima.

Klima

Broj dana s temperaturama nižim od 0 °C zanemariv je; kreće se oko 16 dana u godini. Srednja temperatura najhladnijeg mjeseca, siječnja, nije niža od 3 °C.

Hrvatska obala i otoci nalaze se u području jadranskog tipa mediteranske klime. Ljeta su vruća i suha, zime blage i vlažne, a insolacija velika. Posebna klimatska obilježja razlikuju se, međutim, od otoka do otoka, ovisno o strani svijeta, nadmorskoj visini ili izloženosti vjetrovima. Glavni je čimbenik otočne klime i biljnog pokrova Jadransko more koje spada u topla mora. Temperatura na površini obično ne pada ispod 10 °C ni zimi, a ljeti ne prelazi 25 °C. S iznimkom većih luka, more je oko otoka nezagađeno, kao uostalom i cijeli hrvatski dio Jadrana.
 
 


Nacionalni parkovi

Prirodna obilježja zadarske regije krasi 1.200 kilometara slikovite i čiste morske obale i impozantna raskoš od 300 otoka i otočića te površina kopnenog dijela zaleđa od 3.640 četvornih metara. Posebnost zadarske regije čini i to što se nalazi u okružju čak 5 nacionalnih parkova. To su Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke i Sjeverni Velebit. Za samo sat do dva sata vožnje automobilom ili brodom, do nekih parkova i pola sata avionom iz zadarske zračne luke Zemunik, moguće je stići iz turističkih mjesta u regiji do svih nacionalnih parkova.

Preuzeto s TZ Zadarska županija (www.zadar.hr)


   
 
     
 
  (c) 2011 - Sva prava pridržana. Design by DF@ studio